Cărți frumoase transformate în filme bune?

În ultimul an am stat mai mult în casă şi am avut timp pentru filme. Dar şi pentru cărţi. Tocmai de accea o să aduc în discuţie un subiect care, deşi nu este nou,  naşte de fiecare dată discuţii interesante.

Ce să alegem atunci când o carte celebra are şi o adaptare cinematgrafică şi noi suntem, deopotrivă, pasionaţi şi de film şi de literatură? Ne afundăm în câteva sute de pagini sau ne îndreptăm către o oră şi un pic de peliculă ciematografică?

Fără a dori să ne împărţim în două tabere, voi aduce câteva argumente pentru fiecare din cele două opţiuni.

Cartea ne ajută să fim parte din poveste şi să ne imaginăm situaţiile şi personajele descrise după propriile noastre idei şi concepte. Cartea oferă mai multe detalii, se concentrează mai mult pe dezvoltarea personajelor, aventura este mult mai în detaliu şi mult mai amplu povestită. Cartea poate fi cititită în ritmul nostru sau, de ce nu, în ritmul ei, aşa cum se cere ea citită. Poţi devora pagină după pagină ca să afli ce se întâmplă şi poţi reveni pentru a savura pagini pe care le vrei aprofundate.

Cu filmul este altă poveste. Filmul înseamnă imagine şi, uneori, deşi cartea este foarte descriptivă, totul arată mult mai bine pe ecran. Filmul are sunet, iar sunetul adânceşte suspansul, accentuează dramatismul, creşte buna dispoziţie şi... câte şi mai câte. Asta ca să nu mai vorbim şi despre muzică. De câte ori nu am fost pur şi simplu cuceriţi de coloana sonora a unei producţii cinematografice?

Cartea sau filmul?

Dacă ar fi să îmi cereţi un sfat nu aş ştii ce să vă spun să faceţi. Unele dintre cele mai bune filme din toate timpurile sunt inspirate din romane celebre care au cucerit milioane de oameni din intreaga lume.

Cartea sau filmul? De ce nu amândouă? Şi ca să “justific” oarecum opţiunea mea personală, iată câteva “perechi” care m-au cucerit:

 1. Castelul de sticlă - 2017 (The Glass Castle – Jeannette Walls)

2. Jane Eyre se bucură de mai multe producții: 1996, 2006 și 2011 (Jane Eyre – Charlotte Brontë)

3. Rămășițele zilei - 1993 (The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro)

4. Vânătorii de zmeie - 2007 (The Kite Runner – Khaled Hosseini)

5. P.S. Te iubesc - 2007 (P.S. I love you – Cecelia Ahern)

Vă provoc şi pe voi să ne spuneţi dacă preferaţi cartea sau filmul şi vă reamintesc că Tipografia Grafica Plus vine în sprijinul autorilor de carte cu servicii de tipărire de înaltă calitate.