Cartea cea mai mică din lume

Ne plac foarte mult cărţile. Le tipărim, le citim, învăţăm din ele, cu ajutorul lor înţelegem mai bine lumea şi viaţa. Şi le admirăm. Găsim mereu cărţi care ne cuceresc prin aspectul lor şi care au un ceva al lor deosebit şi cuceritor.

Cărţile miniaturale sunt, cu siguranţă, demne de atenţia noastră. Sunt delicate, esenţializate, fac parte parcă dintr-o lume a copilăriei sau dintr-una de poveste, sunt misterioase şi trebuie să le descoperim.

Cartea cea mai mică din lume este “Shiki no Kusabana” („Flori de sezon”) şi a fost tipărită în Japonia. Are 22 de pagini, pe fiecare dintre acestea fiind tipărite flori japoneze şi un mic text care nu poate fi citit cu ochiul liber. Caracterele minuscule şi ilustraţiile florale sunt perfect imprimate şi pot fi văzute doar cu ajutorul unei lupe. Cartea intră prin urechea unui ac, iar paginile sale au o lăţime de 0,75 milimetri. Editura Toppan Printing, care a tipărit-o, este celebră pentru lansarea cărţilor în miniatură, iar editorii spun că la imprimare au folosit aceeaşi tehnologie cu cea utilizată de imprimantele de bani pentru a evita falsurile.

“Shiki no Kusabana” a fost înregistrată în cartea recordurilor.

Fără a avea pretenţii de Cartea Recordurilor am lansat şi noi o seri de de minibook-uri. Le-am conceput şi realizat cu dragoste şi migală şi le dorim a fi o alternativă la clasicele felicitări. Sunt cadouri speciale, cu mesaje de suflet care ne scot din impas când inspiraţia ne părăseşte şi cuvintele nu ne mai sunt de ajuns. (Poţi vedea colecţia de MINIBOOK-uri, aici.)